Gitara.org

Sergio Altamura

Jeśli myślicie że znacie lub widzieliście już wszystkie techniki jakimi można grać na gitarze akustycznej to koniecznie musicie poznać twórczość Włoskiego muzyka Sergio Altamura. Człowieka niesamowicie utalentowanego z doskonałym wyczuciem dźwięku. Zaczynał jak wielu znanych artystów, po ukończeniu Uniwersytetu muzycznego grywał, w różnych grupach rock’owych. Od samego początku nieustannie eksperymentował podczas komponowania. Na początku lat 90′ poświęcił swój czas na poznawanie gitary akustycznej. Po upływie dwóch lat organizował serie kameralnych koncertów które spotkały się z ogromną aprobatą i zapoczątkowały prawdziwą karierę muzyka. W 1998r. rozpoczął nowy projekt z zespołem Arka we współpracy z perkusistą grupy Pino Basile co zaowocowało wydaniem pierwszej płyty. Takie były początki artysty który swoją twórczością na nowo definiuje pojęcie gitary akustycznej. Altamura także poświęca wiele czasu na tworzenie muzyki, aranży dla teatrów, filmów fabularnych i dokumentalnych oraz prowadzi wykłady o współczesnych technikach gry na gitarze akustycznej.

Szczególnie chcę polecić pierwszą solową płytę „Blu” zarejestrowaną 2004 roku przez Imaginary Road Music. 12 utworów które ukazują wirtuozerię i wyczucie kompozytora. Altamura za pomocą loopelra tworzy orkiestrę grając na jednym instrumencie, do wymieszanych dźwięków w niektórych utworach dodaje efekty wokalne które w idealny sposób budują emocje.

Niestety jak to bywa w przypadku muzyków niszowych i niekomercyjnych w Polsce twórczość Altamury jest praktycznie nie znana, bardzo trudno dostępne są płyty CD a o koncercie to możemy jedynie pomarzyć.

Najnowszy projekt w którym uczestniczy Sergio jest trio istniejące pod nazwą Guitar Republic, dwaj pozostali muzycy to Stefano Barone i Pino Forastiere. Płyta prezentuję muzykę o szerokim spektrum dźwięku jakie można sobie wyobrazić od czystego dźwięku gitary akustycznej do eksperymentalnej elektroniki. Można by powiedzieć że to G3 unplugged.

Dyskografia:
Ark (with Pino Basile, 1998)
Sea Song (Music for Film, 1999)
Rimbaud (with Ark Ensemble, 2003)
Blu (solo guitar, Imaginary Road Music, 2004)
WAG (Acoustic Guitar Compilation, 2006)
WoodSongs (Acoustic Guitar Collection, 2006)
Aria Meccanica (Candyrat, 2009)
Guitar Republic (Candyrat, 2010, trio with Pino Forastiere and Stefano Barone)

KidRock

Comments are closed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Regulacja menzury w gitarze

Świetny artykuł wyjaśniający wszystkie tajniki związane z regulacją menzury pojawił się właśnie na TopGuitar. Zapraszamy do lektury poradnika. Początkujący gitarzyści,...

Zamknij